Hakan Karabey’le Ümit Kaptan üzerine…


Yayın hayatı 2005’te başlayan ve aralıklarla da olsa devam eden Ümit Kaptan çizgi roman dizisi, aynı zamanda sınıf öğretmeni olan Hakan Karabey’in kafasında şekillenip, 1990’lı yıllarda kağıda dökülmeye başlamış. Hakan Karabey'le hayatı, çizgi roman ve yarattığı çizgi kahraman Ümit Kaptan üzerine bir röportaj yaptım. Kendisine, sorularıma zaman ayırdığı için çok teşekkür ederim. 

- Ümit Kaptan kimdir? -

Ümit Karayel; Aydın doğumlu, otuzlu yaşlarında bir yat kaptanı ve Marmaris’te yaşıyor. Öğretmen anne-babanın iki çocuğundan biri… ODTÜ Makine Mühendisliği mezunu… Para, hayatının en değersiz nesnesi… Çevresel sorunlara duyarlı olduğundan termik santraller ve siyanürle altın arama gibi faaliyetlere karşı eylemlere ön saflarda katılmakta… Yatıyla turistik geziler düzenleyip geçimini sağlayan kaptan, gözünü budaktan sakınmadığı için çoğu kez güçlüklerle karşılaşıyor. Ümit Kaptan’ın özel güçleri ya da “kurşungeçirmez” bir derisi falan yok. Vicdan sahibi, aklı başında; ama zaman zaman hiddetleniveren bir yapısı var. Tıpkı Mister No gibi bir anti kahraman…

*   *   *


Kültürel Güncel: Kendinizden ve yaşantınızdan bahseder misiniz? Nelerden hoşlanırsınız?

Hakan Karabey: Ankara'da yaşıyorum. Evli ve bir çocuk babasıyım. Yirmi bir yıllık öğretmenim. Aynı zamanda iki yıldır Eğitim Sen Ankara 2 No'lu Şube yöneticiliği yapıyorum. Kalan zamanda da Ümit Kaptan çizmeye çalışıyorum. Çizgi roman dışında belgesel ve araştırma türü kitaplar okuyorum. Başka bir uğraşa zaten zamanım kalmıyor.


K.G: Çizgi romanla nasıl tanıştınız? Küçükken bir çizgi roman serisi yazıp, çizmek gibi bir hayaliniz var mıydı?
H.K: Çizgi romana ilkokul yıllarımda; babamın aldığı Tarkan, Kara Murat, Teksas, Tommiks ve Zagor’ları okuyarak başladım.  Evet, okumaya başladığımdan beri çizme isteğim de hep oldu.

Çizim: Hakan Karabey

K.G: Ümit Kaptan yaratıcısının gözüyle kimdir, bir varoluş amacı var mıdır?
H.K: Ümit Kaptan “eli kılıçlı olmayan” ender yerli kahramanlardan biridir benim için. Varoluş amacı; toplumsal kaygıları olan, “ben” değil “biz” diyebilen, çevreci duyarlılıkları olan bir kahramanı çizgi roman evrenine dahil edebilmek.


K.G: Bir macerasında öğreniyoruz ki Ümit Karayel’in anne ve babası öğretmenmiş ve Kaptan ODTÜ’de makine mühendisliği okumuş. Peki, onu yirmili yaşlarında bir yat kaptanı olmaya iten şey nedir?
H.K: İleride bir macerada bu savruluşu inceleyeceğiz. Şu kadarını belirteyim: Ümit Kaptan'ı Marmaris'e iten şey; kendini başka bir yere atmak, bir limana sığınmak amaçlı. Kısa bir süre için aldığı görev bir süre sonra yaşam biçimi haline geliyor ve bir daha geriye dönmüyor.

Çizim: Hakan Karabey

K.G: Elbette maceralar bir yerde geçmek zorunda ama maceraların Marmaris'te geçmesinin bir sebebi var mı?
H.K: Marmaris hem tarihi hem de doğal zenginlikler açısından bana göre Ege ve Akdeniz kıyılarındaki en uygun yer. Hem bir büyük şehir hareketliliği var hem de bir kaç kilometre ötede ıpıssız bir koyda kendinizi buluveriyorsunuz. Hele o Bozburun Yarımadası başlı başına macera alanı. İnanın mekan neresi olsun gözüyle o kıyıları çok dolaştım. Bana göre en uygun yer Marmaris. (Bu arada kendi yazlık evim Ayvalık'ta. Çok güzel bir yer ama Marmaris'in yerini tutmaz.)


K.G: Sadık Bilcen’in Ümit Kaptan ekibine katılması nasıl gerçekleşti?
H.K: Sadık benim lise birinci sınıftan beri arkadaşım. Aslında başından beri Ümit Kaptan'la ilgili bilgisi vardı. Hatta Ümit Kaptan tipini tasarlarken çok bilgi alışverişi yapmışızdır. İlk başta asıl karakteri “Korsan” olarak düşünmüştük. Sonra Sadık uzun süre süreçten ayrı kaldı. Şimdi birlikte çalışıyoruz. Yani aslında başından beri Sadık da vardı. Sonradan katıldı, diyemeyiz.


K.G: İleride farklı çizgi roman çalışmalarınızı da görecek miyiz? Hâlihazırda devam eden projeleriniz var mı?
H.K: Şimdilik farklı bir çalışmamız yok. Farklı projeler hedef dağıtmak olur sanıyorum. Ümit Kaptan'da ısrarcıyız.
Çizim: Sadık Bilcen

K.G: Sevdiğiniz çizgi roman yazar ve çizerleri kimlerdir?
H.K: Yazarlar: Giancarlo BERARDI, Moreno BURATTINI, Claudio NIZZI, Roy THOMAS
Çizerler: Gallieno FERRI, Frank DONATELLI, Fernando FUSCO, Francesco GAMBA, Frank BIGNOTTI, Roberto DISO,  Ernie CHAN


K.G: Altıncı sayının ne zaman çıkacağı belli mi? Lami Tiryaki’nin senaryosunu yazdığı macera bu sayıda mı başlayacak?
H.K: Altıncı sayı üzerinde çalışıyoruz, az kaldı. Evet, "Geçmişten Gelen Tehlike" adlı macera sırada...

NOT:  Ümit Kaptan hakkında daha fazla bilgi için: www.umitkaptan.net 
- Ümit Kaptan'ın şimdiye kadar çıkmış olan beş sayısını şu adresten toplam 20 TL'ye edinebilirsiniz: http://www.paydosyayincilik.com/

Yorumlar

Mustafa Taşkıran dedi ki…
Bu çizgiromanı bir kaç kez okumak nasip oldu biraz amatör gibiydi ama siteyi incelediğimde çok yol katettiklerini gördüm çok sevindim.
Ee, nerelerdesin Mustafa Men?
Kültürel Güncel dedi ki…
Mr. Aşkın Güngör,
Merhaba :)
Bu sene okul nedeniyle epey boşladım blog yazmayı. Aslında beklettiğim yazılar var, bir kısmı çıkaracağım fanzin için, onları yayımlasam ya ben :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk çizgi romanı ne durumda?

Ömer Muz Röportajım:

Kaliteli bir yerli polisiye: "Karanlıkta Koşanlar"