İzmir'de Manga semineri vardı

   2 Mart’ta İzmir DESEM’de (Dokuz Eylül Sürekli Eğitim Merkezi) Japon çizgi romanları üzerine bir seminer düzenlendi. 
Atsushi Hosogaya

   Şubat sonu İstanbul’da düzenlenen seminerlerle aynı içeriğe sahip seminerde Tokyo Kogei Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Manga Bölümü’nde doçentlik yapan Atsushi Hosogaya, son yılların popüler mangalarını tanıttı.  

   Hosogaya, Manga sanatının ortaya çıkışı, bu sanatın 1. Dünya Savaşı sırasında durma noktasına gelmesi ve günümüzdeki halini almasıyla ilgili konuştuktan sonra seyircilere geleneksel* manga çizimi hakkında bir video izletti. 
(*elle çizim- şimdilerde daha modern yollar tercih ediliyormuş.)

Naruto - Gerekli Şeyler
   Videoda çizim yaparken gördüğümüz kişi on yıllardır manga çizen bir kadın sanatçıydı. Çizimin tüm aşamalarını gösteren bu video sayesinde, genellikle haftalık dergilere çizenlerin işlerini yetiştirebilmek adına "çinilemeleri yaptığı sayfaları saç kurutma makinesiyle kuruttuğunu" ve yine aynı sebepten bu dergilere çizen önemli kişilerin yalnızca hikayenin kahramanlarını çizdiğini, arka planlarınsa çoğu kez asistanlarca tamamlandığını öğrendik.  
Death Note (Ölüm Defteri) - Akılçelen Kitaplar
Hosogaya, yaklaşık bir buçuk saat süren seminerde güncel ve Türkiye’ye özgü bazı konularla ilgili çizgi romanlardan da bahsetti. Ve özellikle bu anlarda salondaki herkesin ilgisini toplamayı başardı. Anadolu topraklarında geçen söz konusu çizgi romanlar arasında Mustafa Kemal ve Büyük İskender'in yanı sıra "Osmanlı’daki harem hayatı"nı anlatanlar da vardı. 
Fausto Zonaro - Osmanlı Donanması'nın Haliç'e indirilmesi
Hosogaya'nın -İskandinavyalı savaşçı bir kavim olan- Vikingler'in bir mangada “gemileri karadan yürüttüklerini" söylemesi üzerine salondan kahkahalar yükseldi ve Hosogaya, bu stratejinin İstanbul’un Fethi'nde kullanıldığını bildiğini, zaten söz konusu manganın yazarının o olaydan esinlenmiş olduğunu gülerek anlattı. 


Seminer bitiminde sorulara geçildi. Neredeyse her katılımcının soracak bir sorusu olduğu meraklı bakışlar ve havaya kalkan ellerden belliydi. Birkaç soruyu yanıtladıktan sonra, soruların ardının arkasının kesilmeyeceğini anlayan Hosogaya seminerini bitirdiğini, isteyenlerin soru sormak için yanına gelebileceğini bildirdi. Yüzündeki tebessümden İzmir'de olmaktan memnun kaldığını düşündürdü. 
One Piece - Gerekli Şeyler
Dragon Ball
Bu andan sonra masa üzerinde duran mangaları inceleme şansı verildi, ama o taraf çok kalabalık olduğu için ben çıkışa yöneldim. Duyduğuma göre kalan bölümde genç çizerler çalışmalarını göstermiş ve isteyenler sorularını sormuşlar. 

Seminer girişinde geleneksel Japon kültürünü tanıtan İngilizce-Türkçe broşürlerin verilmesi ve -bu türe olan yoğun ilginin kanıtı olması açısından- salondaki tüm koltukların, duvar diplerinin ve hatta giriş kapısının dahi dolu olması bende mutluluk uyandırdı diyebilirim. 


Başta Atsushi Hosogaya ve Japon Başkonsolosluğu olmak üzere etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkürler. Bu tür etkinlikleri ülkemizde ve özellikle güzel İzmir'imizde daha çok görebilmek dileğiyle… 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk çizgi romanı ne durumda?

Ömer Muz Röportajım:

Kaliteli bir yerli polisiye: "Karanlıkta Koşanlar"