Gizemli kentin gizemli çizgi romanı: Kahire

Kahire
  Kasım ayında Doğan Kitap’tan bir çizgi roman çıktı. Willow Wilson’un yazıp, Kutlukhan Perker’in çizdiği bir macera, adı “Kahire”. Sihirli bir nargile çevresinde gelişen olaylar, birbirine taban tabana zıt fikirlere sahip insanların tanışmalarına, dahası ortak düşmana karşı aynı safta mücadele etmelerine yol açıyor. 

          Şehid adlı Lübnan asıllı Amerikalı bir canlı bomba… İsrail Özel Kuvvetler üyesi Tova… Tekdüzelikten ve dünyaya tepkisiz insanlarla bir arada yaşamaktan bunalmış Amerikalı genç bir kız Kate… Uyuşturucu taciri Eşref… Yazdığı muhalif köşe yazıları sık sık sansüre uğrayan Gazeteci Ali… Bu apayrı dünyalara sahip insanların yolları sihirli bir nargile etrafında kesişiyor.



Cairo - Orijinal kapak
- Konu -
Aynı zamanda mafya babası olan bir büyücü, Şems adlı iyi kalpli bir cini kendisine boyun eğmediği gerekçesiyle bir nargile içerisine hapseder. Nargile, “kendi halinde” bir torbacı olan Eşref’in eline geçer. Eşref nargileyi, Kahire’ye yeni gelmiş genç bir turiste; Şehid’e az bir paraya satar. Nargilenin yeni sahibi Şehid, Lübnan asıllı bir Amerika vatandaşıdır. Canlı bomba olmak istemektedir. Cebindeki son birkaç doları da nargile için harcayınca geceyi sokakta geçirmek zorunda kalır. Ama yalnız değildir, Şems dışarı çıkar. Şehid’i canlı bomba olma fikrinden vazgeçirip doğru yola çekmeyi amaçlayan Şems, hırslı büyücü ve emrindeki iblislere karşı yapılacak mücadelenin kilit taşlarından biri olacaktır.
***

          Gerek anlatım gerekse çizim aşamasında ustalıkla kağıda dökülmüş Kahire’nin gizemli atmosferinde gezinirken bu gizemin katmanlarıyla da karşılaşıyoruz. Tıpkı insanlar gibi iyi ve kötü saflarında kutuplaşmış cinler, esasen Azazil adlı bir cin olan Şeytan, iblisler vb doğaüstü varlıklar serüvende genişçe yer tutarken, türlü çeşit Doğu efsanesi ve Mevlana ile Tebrizli Şems’e yapılan göndermeler de yer almış Kahire’de. 

Kahire'den bir kare

Kitaptaki yoğunluğun temelinde Senarist Willow Wilson’un Tarih ve Arap Dili-Edebiyatı eğitimi almasının büyük etkisi olduğu söylenebilir. E tabii 21 yaşında mezun olduktan sonra Kahire’de yaşamayı seçmesi de. Bunun yanında Kutlukhan Perker’in detaycı çizimleri öykünün büyüsüne kapılmamız, kendimizi “fantastik gerçekliğin” kollarına bırakıvermemiz konularında yardımcı oluyor bize. Mısır’ın başkentinin sokaklarını adımlamış kadar oluyoruz.

Kutlukhan Perker
Çizim hayatına 17 yaşında başlamış olan Perker, bir röportajında (Gölge e-dergi – Sayı 3), çizgi romanını çizdiği Kahire şehrine hiç gitmemiş olsa da çizimlerden önce bol bol görsel referans toplayıp, kitapçılardan konuyla ilgili kitaplar satın aldığını belirtmiş; böylece mekanın gerçekliğinin kaynağını da ortaya koymuştu zaten. Yine aynı röportajda çizim aşamasıyla ilgili şunları söylemişti:

“Her ay 20 sayfa teslim ederek 8 ayda 160 sayfayı tamamladım. Birkaç ay da gri tonlarını bitirmem sürdü. Ama kapaklar ve karakter dizaynları ile birlikte toplam her şey 1,5 yılımı aldı.”

Aşağıda künye bilgileri de bulunan 160 sayfalık Kahire, okuruna çok şey vaat ederken, çizimlerin güzelliğini iyice fark edebilmeniz için kitabı okuduktan sonra kareleri bir kez daha dikkatlice incelemenizi öneriyorum.
KÜNYE: 
Senarist: G. Willow Wilson 
Çizer: Kutlukhan Perker
Sayfa sayısı: 160 
Yayınevi: Doğan Kitap 
Etiket fiyatı: 18 TL
(Bu yazı ilk olarak Altın Madalyon e-derginin Ocak 2012 sayısında yayımlanmıştır. Dergiyi buradan indirebilirsiniz: http://www.mediafire.com/?x45kp1sukps15eg)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk çizgi romanı ne durumda?

Ömer Muz Röportajım:

Kaliteli bir yerli polisiye: "Karanlıkta Koşanlar"