Cezayir’de Çizgi Roman

5-8 Ekim arası Cezayir'de düzenlenen çizgi roman festivali FIBDA'yı yerinde izleyen Canan Maraşlıgil, "Kültürel Güncel" için yazdı... 



Afrika kıtasının en önemli çizgi roman etkinliği Uluslararası Cezayir Çizgi Roman Festivali (Festival International de la Bande Dessinée d’Alger – FIBDA) geçtiğimiz haftalarda 4. kez gerçekleşti.

“Cezayir’de Balonlara Sınır Yok” ana teması ile düzenlenen etkinliğe, ABD, Kanada, Belçika, Brezilya, Fransa, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Tayvan, Kamerun, Fas, Mısır, Birleşik Krallık, Isviçre, Ispanya, Gabon dahil olmak üzere dünyanın 37 ülkesinden yüzlerce yazar ve çizer katıldı. Türkiye bu yılın festivalinde temsil edilmedi ise de, organizatörlerle konuşmalarımda ilginin var olduğunu öğrendim.

 

Cezayir’in başkentindeki Riadh El Feth Esplanade’ında yer alan festival, 4 gün boyunca binlerce ziyaretçiye zengin bir program sundu. Festival kapsamında sergiler, uluslararası ve yerel konuşmacılar ile paneller, imza günleri, profesyoneller ve çocuklar için atölyeler ve film gösterileri düzenlendi. Son gün gerçekleşen ödül töreni ile festival Afrika kıtasından çıkan yaratıcılığı kutlayarak sonlandı.


Bu genç festivalin en kayda değer özelliklerinden birisi, yazar/çizerler, diğer profesyoneller ve ziyaretçilere sunduğu yakınlık ve iletişim imkanları idi. Bu açık yaklaşım profesyoneller arası iletişimi güçlendirirken, genel katılımcılar için sıra dışı bir festival ortamı sundu. Bu şekilde Cezayir çizgi romanın en önemli yazar/çizerleri Haroun ve Slim, ve uluslararası tanınmış José Muñoz ve Oscar Zarate gibi isimler ile aynı masada oturup sohbet etmek mümkün oldu.

 

Festival, teması doğrultusunda, Amerikan çizgi romanı, Afrika’nın yeni sesleri, Belçika’nın büyük isimlerinden François Schuiten ve Benoît Peeters ve Cezayir’in genç ve önemli isimlerine eşit derece yer vererek, katılımcılarına zengin ve çeşitli bir program sundu. Sergiler arasında Cezayir ve Fransız tarihinin önemli, fakat çoğunlukla unutulmuş, bir olayın anılması yer aldı. “17 Ekim 1961: Cezayirli sanatçılar hatırlıyor” adındaki sergi tam 50 sene önce Paris’te Fransız polisi tarafından Sen Nehrine atılarak öldürülen yüzlerce Cezayirli göstericinin acı hikayesini konu aldı.


 

Konferans ve paneller çizgi roman yayıncılığı ve yaratıcılığın yanı sıra gençler için sunulan eğitim ve uluslararası tanınma imkanlarını tartıştı. Cezayir’in başkentinde bir çizgi roman müzesi açılması hayali dile getirildi. Cezayir kültür bakanlığı desteği ile düzenlenen FIBDA’nın boyut ve imkanlarına bakılırsa, bu pek te imkânsız bir hayal sayılmaz. Dört yılda kayda değer bir profesyonelleşme yaşayan festival, Cezayir ve Afrika kıtasından gelen genç çizgi roman sanatçılarına önemli imkanlar sunmaya devam ediyor.

 

Sınırları aşma temasının festival için önemli bir parçası ise Fransız bakış açısından çıkmak: FIBDA’nin iletişim sorumlusu ve bir çok paneli sunan Rachid Alik’in anlattığı gibi “Bizim için uluslararası profesyonelleri ve sanatçıları davet etmek çok önemli, Fransa’ya doğru bakmaya o kadar alışığız ki, farklı bakış açılarından çizgi roman üretildiğini göstermemiz gerektiğine inanıyoruz”. 

Bu nedenle Türkiye’ye de sıcak gözle bakan festival organizatörleri, ülkemizde olan yaratıcılık ve çizgi roman üretimini daha yakından izlemek istediklerini belirterek, seneye Türkiye’den çizgi romancıları da davet etme dileklerini paylaştı.

Festival internet sayfası: www.bdalger.net
Canan Maraşlıgil: http://cananmarasligil.com/
Canan Maraşlıgil biyografi: http://cananmarasligil.com/bio/tr/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk çizgi romanı ne durumda?

Ömer Muz Röportajım:

Kaliteli bir yerli polisiye: "Karanlıkta Koşanlar"