20 yıl, 1000 hafta, 7300 gün, ...

Bu hafta normal baskı kalitesinin ve sayfa sayısının, haliyle normal fiyatının da, biraz üzerinde 1000. sayısı çıkan Leman’ın çizerlerini yürekten kutlamak gerekir. Böyle güzel bir dergiyi tüm ‘‘ayrılık’’lara rağmen canlı tutmayı başardıkları için…

      Dergi çıkarmak ne kadar zordur kimbilir. Hem de her hafta… 1000 hafta boyunca hiç ara vermeden espri düşünmek ve hayatın artık dergiden ibaret olması… Ama onlar bu işi severek ve aksatmadan yapmayı başardılar. Kimi zaman ayrılıklar yaşandı bu bünyeden, kimi zamansa genç kalemlerle güçlendiler. Ama her zaman sağlam duruşlarını sürdürdüler.

      Aradan geçen bunca zamanda elbette ki değişti kadrodaki bazı isimler. Ama ‘‘ayrılma zamanı’’ gelen her usta, yerini genç öğrencilerine teslim etmeden önce onları yeteri kadar eğitmeyi de ihmal etmedi.
Bazı Leman Karakterleri

     Her zaman ‘‘bölünerek çoğaldığına’’ şahit olduğumuz mizah dergilerinin kimi, zaman içerisinde yok olup gitti. Kimiyse belki de ebediyete kadar yaşayacak birer efsane haline geldi. İşte o efsane dergilerdendir Leman!.. Gırgır’ın bağrından kopmuş Limon’un devamıdır. 

Halen çok sevilen ve mizahla özdeşleşmiş kahramanlar orada doğmuştur.  Kimler yoktur ki orada?.. Daral & Timsah, Kozzi, Erdener Abi, Bezgin Bekir, Erkut Abi, Kıllanan Adam ve daha niceleri… Hep birlikte sarsılmaz bir bütün oluşturmuş ve mizah tarihine adları altın harflerle yazılmıştır.


     20 yıldır Leman’da olanların çalışmalarının yanı sıra, 1000. sayıya özel olarak farklı isimler de katılıyor. O ya da bu şekilde yolları Leman’ın kıyısından köşesinden geçmiş çoğu çizer/yazar konuk olarak 1000. sayıda. 

Ersin Karabulut, Metin Üstündağ, Cem Yılmaz, Selçuk Erdem, Latif Demirci, Nihat Genç, Semra Can, Barış Uygur, Ertuğrul Özkök o ‘‘konuk’’lardan bazıları…

Neyse, bu kadarı şimdilik yeter!.. Hala okumadıysanız çabuk gidip alın bir tane. (Kaldıysa tabii) Ben de dergiyi okumaya devam edeyim bu arada...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk çizgi romanı ne durumda?

Ömer Muz Röportajım:

Kaliteli bir yerli polisiye: "Karanlıkta Koşanlar"