Alman ekolünden eğlence garantili bir çizgi roman: Abrafaxe

Abrafaxe: Kol saatlerinizi takın ve zamanda yolculuğa hazır olun! 
Ama unutmayın, geri dönebilmek için yedi saatiniz var.

         “Abrafaxe”, ya da bizdeki adıyla “Bacaxızlar”, Alman ekolünden bir çizgi roman dizisi. Dizide Abrax, Brabax ve Califax adlı üç gencin, şehir kütüphanesinin bodrumunda bir “zaman makinesi” bulmaları ve “binlerce yıl önce ileri bir uygarlığın yapmış olduğu” bu makine yardımıyla türlü maceralara atılmaları anlatılıyor. Ama çoğu zaman kahramanlarımızın istekleri dışında gelişiyor olaylar. Zira dizinin bir kötü adamı var!


- KONU -

         “Minimaretta” adlı şehirde yaşayan üç arkadaş; Abrax, Brabax ve Califax, şehir kütüphanesinde personel olmak ister. Belediye başkanı Cholerini, daha sonra bu eyleminden defalarca pişman olacağını bilmeden, bu isteğe olumlu yanıt verir.

         Üç arkadaş, kütüphanenin bodrum katına temizlik yapmak için girdiğinde ilginç bir makine bulurlar. O makine, gelişmiş bir uygarlığın mirası olan bir zaman makinesidir. Abrax’a göre “Eğer yanlış ellere geçerse gerçekten tehlikeli” olacak makine, kol saati görüntüsünde hazırlanmış “zaman saatleri”yle birlikte çalışır. Kullanıcılarını belirlenen zaman ve mekana yeşil bir ışık demeti içinde ışınlar.

         Başlangıçta her şey iyidir: Hangi insan geçmişini yaşayarak öğrenmek istemez ki? Ama 1900 başlarının Paris’ine yapılan bir gezi sırasında “Lennox” adlı bir hırsız, zaman makinesini kullanmaya yarayan kol saatlerinden birini ele geçirir. Amacı insanlık tarihini çıkarlarına göre değiştirip, paraya para dememektir. Tabii bu, zaman içinde istediği gibi at koşturacağı anlamına gelmez, çünkü karşısında onu her ziyaretinde gölge gibi takip edecek olan “Bacaksızlar” vardır.


         Kahramanlarımız, Lennox’un “bozduğu” geçmişi düzeltmek için sayısız mücadeleye girişirler. Bazen “Casablanca” filminin setinde, bazen 1700’lerin Hindistan’ında, bazen “kan görmek isteyen” Romalıların doldurduğu arenalarda, bazense Buz Devri’nde alırlar soluğu. Ama zaman saatlerinin pillerinin dolması için yedi saat gerektiğinden ölümle burun buruna bile gelirler bazen. Zorlu uğraşlar sonucu, nihayet, zaman yolculuklarını bitirip de durumun normale dönüp dönmediğini merak ettiklerinde, tarih kitaplarına bakarlar.

- ANA KAHRAMANLAR -
Brabax: Üçlü içinde en çok teknik bilgiye (araba kullanmak, elektronik aletlerin tamiri gibi) sahip olan Brabax, arkadaşlarının tembelliklerine tahammül edemez.

Abrax: Karşılaştığı sorunları bilek gücüyle çözmeyi tercih eder. Cesurdur, fakat talihsizlikler hep onun başına gelir. Zaman sıçramaları sonrası kendisini bir bataklıkta bulması ya da zaman saatinin içindeki arızadan dolayı “havada asılı kalması” garip karşılanmamalıdır!

Califax: Rahatını ve midesini her şeyden üstün tutar. Pişirdiği mısır lapasının kıvamının tutup tutmamasının önemi, yeni yerler görme isteğinden çok daha fazla. Yine de tek başına kahramanı olduğu maceralar yok değil.


Max: 1950’lerde Tibet’teki bir manastırda yaşayan bilim adamı Dr. Thompson’un kızı. Babası Thompson, eski el yazmalarında rastladığı, zaman makinesinin izini sürerken uydu üzerinden gönderdiği bir sinyal yüzünden hükümetle başı derde girdiği için kızını Bacaksızlara emanet etmiştir. Max’ın, elli yıl sonrasının dünyasına kolay ayak uydurduğu söylenebilir.




Lennox: 1900’lerin Paris’inde “Leon” adlı bir arkadaşıyla birlikte yankesicilik yapan Lennox, Bacaksızların zaman makinesiyle çağına geldiği sırada, değerli olduğunu düşünüp, zaman saatlerinden birini çalmıştır. Para için yapmayacağı şey olmayan Lennox, kalan iki saati ve mümkünse zaman makinesini ele geçirme planları yapmaktadır.




Cholerini: Belediye başkanı. Çoğu zaman, şehir kütüphanesinin anahtarlarını Abrax, Brabax ve Califax’a teslim ettiği için pişman olduğundan dert yanar. Çünkü kütüphane ne zamanında açılır, ne de zamanında kapanır.



- TÜRKİYE’DE YAYIN HAYATI -

         Vatan Gazetesi Abrafaxe’ı 2000’in başlarında “Bacaxızlar” adı altında on iki fasikül halinde yayımlamıştı. Çizgi romanın yanı sıra “Şaşırtıcı Gerçekler”, “Deneyci” “Bilgi Dağarcığı”, “Emekli Astronot Turgut Amca” ve “Kelimelerle Atasözleri” gibi “çocuklara yönelik” hazırlanmış bölümler de fasiküllerin içinde yer bulmuştu. Ama, bana kalırsa, bu çizgi romanın yalnız küçük çocuklara hitap ettiği söylenemez.

         Maceraları çoğunlukla gerçek mekanlarda geçen “Abrafaxe” keyifli anlatımıyla, dünya üzerindeki farklı medeniyetler hakkında bilgi sahibi olmamızı da sağlıyor. Tutup da bir sahafta ya da eski kitapçıda rastlarsanız almanızı öneririm. Okuyun, pişman olmayacaksınız.


(Bu yazı ilk olarak Altın Madalyon e-derginin Ocak 2012 sayısında yayımlanmıştır. Dergiyi buradan indirebilirsiniz: http://www.mediafire.com/?x45kp1sukps15eg)

Yorumlar

mit dedi ki…
Bu yayını daha önce duymamıştım. Gerçekten de hoş bir çizgi-romana benziyor. Çizimlerini çok sevdim. Sahafları yeniden dolaşma vakti gelmiş sanırım. İnceleme için teşekkürler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk çizgi romanı ne durumda?

Ömer Muz Röportajım:

Kaliteli bir yerli polisiye: "Karanlıkta Koşanlar"