Acayip Havalar: Bisikletlerimize atlamanın zamanı geldi de geçiyor!



          Bir yılda ne kadar karbon kirliliği yaratıyoruz? Atmosferdeki sera gazlarının artması neye neden olur? Yıllardır hakkında herkesin bir şeyler söylediği “küresel ısınma” nedir, ne değildir? Üzerinde yaşadığımız mavi gezegende sizce de bir “acayip”lik hakim değil midir son zamanlarda?

       Bunları hiç düşündük mü? Belki düşündük, ama sonra hiçbir şeyi değiştiremeyeceğimize kanaat getirip, bu konulardan uzak durmaya çalışmadık mı? Yine de bu konuda kafa patlatıp, insanları bilinçlendirmeyi görev edinenler de vardır şüphesiz. İşte onlardan biri de, çevreci bir karikatürist olan Kate Evans.

       Evans’ın yazıp çizdiği Acayip Havalar adlı çizgi roman, “iklim değişikliği hakkında bilmek istemediğiniz ama muhtemelen öğrenmek zorunda olduğunuz her şey” ilke sözüyle hareket ediyor. Kitapta küresel ısınmanın öngörülen etkileri, 0,8 santigrat derecelik bir sıcaklık artışının dahi ne denli önemli olduğu ve sera gazlarının kaynakları gibi konular gündelik hayattan örneklerle açıklanıyor. Tabii bu koşullar altında gezegendeki yaşamın -yine öngörülen- ömrü de…
Son sayfalarda “Bir yılda ne kadar karbon kirliliği yaratıyorsunuz?” adlı bölümdeki anket yardımıyla gezegene verdiğiniz zararı siz de öğrenebilir ve bu zararı en düşük düzeye indirmenin yollarını arayabilirsiniz.


Örneğin bir yere gidecekken arabanız yerine bisikletinizi tercih edin. Bu mümkün değilse de toplu taşıma araçlarını… Çünkü fosil yakıtlarının(petrol, kömür, doğal gaz, vs) kullanılması sonucu atmosfere salınan “karbondioksit” ve “azot oksit” gibi sera gazları küresel ısınmaya neden olduğu gibi, bu tür yakıtların gezegenin ihtiyaçlarını ne zamana kadar karşılayabileceği sorusu da gizemini koruyor. Kısacası fosil yakıt kullanımını ileride pat diye bırakmak zorunda kalmaktansa, şimdiden hazırlıklı olup, gereksiz tüketimden kaçınmamız daha çok akla yatıyor.

Biyografisinde Acayip Havalar’ı yazarken bir güneş paneli, 350 watt’lık bir rüzgar jeneratörü kullandığını ve odun sobası, pasif güneş ısıtıcısı ve kayak salopetlerini yakarak ısındığını belirten yazara göre, “yoğun enerjili hayata alıştığımız için” teknolojinin sağladığı rahatlıktan vazgeçmek olanaksızmış gibi geliyorsa da yeni bir hayat mümkün!

Evans, bu kitabı yaratmakla elinden gelen en büyük şeyi yaptı: Sayfalarca bilgiyi eğlenceli bir biçimde –konunun tüm karamsarlığına rağmen- okura ulaştırmayı başardı. E, okura düşen de çok geç olmadan yapması gerekeni yapıp, gelecek neslin canlılarına daha iyi bir dünya bırakmaya çalışmak olmalı bana kalırsa.

Gerekli önlemler alınmalı. Yoksa... Havası suyu dünyaya benzeyen, yaşanabilir gezegenlere koloni kurmak için göndereceğimiz bir Flash Gordon’a ihtiyacımız olabilir.

Not: Acayip Havalar, 2007 yılında “Açık Radyo” Kitapları’ndan çıktı. Aslında ona bildiğimiz anlamıyla –başı sonu belli bir macerayı anlatan- çizgi roman demek pek de mümkün değil. Şöyle dersek daha doğru olur kanısındayım: “birtakım güldürü unsurlarının da katıldığı bir belgesel çizgi roman.” 

(Bu yazı ilk olarak Altın Madalyon e-derginin Ocak 2012 sayısında yayımlanmıştır. Dergiyi buradan indirebilirsiniz: http://www.mediafire.com/?x45kp1sukps15eg)

Yorumlar

Hayal Kahvem dedi ki…
Ne hoş ve bilgilendirici bir yazı!

Altın Madalyon e- dergide güzel yazılar var galiba.

Altta adres de göstermişsiniz.
Okumaya başlasam mı acaba:)
Kültürel Güncel dedi ki…
Çok teşekkürler Hayal Kahvem,
Dergi için çok emek verildi, ortaya güzel bir iş çıktı. Dergide birçok farklı ekolden çizgi roman hakkında tanıtıcı yazılar, bir çizgi öykü, bir röportaj ve iki de öykü mevcut.
İlk sayıyı buradan indirebilirsiniz: http://www.mediafire.com/?x45kp1sukps15eg
İkinci sayı hazırlıkları da başladı. Yeri gelmişken, sizin de çizgi roman -özellikle Zagor- yazılarınızı e dergimizde görmek istediğimi belirteyim :)
Hayal Kahvem dedi ki…
Okumaz olur muyum Sevgili Kültürel Güncel.. Altın madalyon e- dergiyi okudum elbette. İlk tezgaha verildiği gün hem de:))Dumanı tüte tüte okudum.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk çizgi romanı ne durumda?

Ömer Muz Röportajım:

Kaliteli bir yerli polisiye: "Karanlıkta Koşanlar"