Fuat Aktüre Röportajım:

Fuat Aktüre

Daha çok İtalyan ekolünden çizgi romanlar yayınlayan, güzel işler yapan 1001roman Yayınevi'nin sahibi ve Çizgi Roman Derneği'nin yeni başkanı Fuat Aktüre'yle röportaj yaptım. Zaman ayırıp, sorularımı yanıtladığı için kendisine çok teşekkür ederim. 

“İnsani hiçbir aktivitesi olmayan kahramanların sonunun geldiğini düşünüyorum.”

Kültürel Güncel: Öncelikle yaşantınızdan bahsedebilir misiniz? Nelerden hoşlanırsınız?
Fuat Aktüre: Kitap,müzik ve koleksiyon yapmak benim vazgeçilmezlerim. Mesela, Forklift model koleksiyonu yapıyorum ve yaklaşık 500 adetle dünyada ilk 10 içindeyim. Balık tutmak, fotoğraf çekmek gibi hobilerim de var.
Greystorm
K.G: En sevdiğiniz çizgi romanlar hangileridir? Okurken tür ayrımı yapar mısınız?
F.A: En sevdiğim çizgi romanlar Tex ve Zagor'dur. Ama yeni nesil Amerikan çizgi romanlar hariç tüm çizgi romanları okurum. Son zamanlarda "mini dizi"ler ve özellikle Yürüyen Ölüler favorim. Artık ölmeyen, hiç yaşlanmayan, insani hiçbir aktivitesi olmayan kahramanların sonunun geldiğini düşünüyorum.

K.G:Aynı yayını düzenli bir şekilde devam ettirmenin zorlukları nelerdir?
F.A: Başta çeviri sıkıntısı geliyor. Çizgi roman çevirmeni diye bir meslek yok maalesef. Yapanların en iyileri de Lal ve Oğlak yayınlarında olduğundan bizler ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bir yazımda da belirttiğim gibi disiplinli yayınları için Lal ve Oğlak  yayınlarını kutluyorum. Bir de dağıtım problemi var tabii, bir türlü çözüm bulunamayan.


“Ferri ve Sergio Bonelli için de yazışmalar sürüyor.”

Kerry
K.G:Yayınladığınız çizgi romanları sevip sevmemenize göre mi, yoksa satılıp satılmayacağına göre mi belirlersiniz?
F.A: Önceleri kendi beğenilerime göre hareket ettim ve bunun bedelini hala ödüyorum. Daha sonraları ise çevremdeki "tercihlerine güvendiğim" arkadaşlar ile tartışarak belirlemeye başladım .
K.G: 1001roman olarak çizgi roman piyasasında hızla yerinizi aldınız. Ve yaptığınız cesur atılımlar, etkinlikler –ki aralarından en iyisi Ferri ve birçok İtalyan sanatçıyı Türkiye’ye getirmeniz- çok konuşuldu. Eğer açıklamanızda bir engel yoksa yapmayı planladığınız yeni etkinlikleri öğrenebilir miyiz?
F.A: Artık Çizgi Roman derneği Başkanlığı kartvizitim de olduğundan,bundan sonra 1001roman olarak değil dernek olarak aktiviteler planlıyoruz.12-20 Kasım da Tüyap İstanbul Kitap Fuarında yine sürprizlerimiz olacak.Sanırım, Diso, Ticci, Burattini ve Graziano Romani gelecek. Ferri ve Sergio Bonelli için de yazışmalar sürüyor.
Caravan
K.G: Altın Madalyon’da düzenlenen yarışmada “En İyi Mini Seri” dalında ilk iki sırayı Greystorm ve Volto Nascanto aldı. Bu başarıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?
F.A: Ben çok normal görüyorum.Yukarıda da açıkladığım gibi "tüketim toplumunun mecburiyetlerinden olsa gerek " başlayıp biten hikayeler okurun daha çok ilgisini çekiyor. Biz 1001roman olarak risk almıştık, kazandık. Oy veren tüm okurlara teşekkür ediyorum.
Karaoğlan
K.G: Karaoğlan’ın 50. yıl sürprizlerinden bahsedebilir misiniz? Bildiğim kadarıyla birkaç DVD film ve çizgi romanı paket halinde piyasaya süreceksiniz. Paketlerin ne zaman satışa sunulacağı kesinleşti mi?
F.A: Önümüzdeki hafta 4 adet Karaoğlan DVD'si piyasaya çıkıyor. Kitaplar için ise Suat YALAZ ile oluşan sıkıntıyı çözmeye çalışıyoruz.

“Dünyaya mal olmuş sanatçıları gördükten sonra bizimkilerin kaprislerini çekmenin anlamsız olduğuna karar verdim.”
Ömer Muz'dan Korkut Bey

K.G: Şu ana kadar iki kitap çıkan (Arslan Bey, Korkut Bey) Türk Kahramanlar Dizisi’nde Ömer Muz’un kitapları yayınlanmayacakmış artık. Peki bu, dizinin sonu mu demek oluyor? Yoksa bir süre sonra aynı seride başka sanatçıların çalışmalarını yayınlamayı düşünür müsünüz?
F.A: Maalesef bu tip kitapları artık basmayacağım. Dünyaya mal olmuş sanatçıları gördükten sonra bizimkilerin kaprislerini çekmenin anlamsız olduğuna karar verdim.Umarım diğer yayıncılar bu tip dizilere devam eder.
Fuat Aktüre
K.G: Orta Asya Türk kahramanlarından sonra bence sıra artık Kaptan Venüs, Yüzbaşı Volkan gibi unutulmaya yüz tutmuş çizgi romanlarımıza gelmeli. Planlarınız arasında bu iki çizgi romanı düzenli yayınlamak var mı?
F.A: Bu tip satış kaygılı çizgi romanlar "eğer başarabilirsek" dernek hizmeti olarak yayınlanacak.

K.G: Piyasadaki Türk çizgi romanlarının sayısı giderek artsa da basılan yapımlar genelde tanınmış sanatçılarımızın(Sezgin Burak, Suat Yalaz, Abdullah Turhan, Talat Güreli, gibi) oluyor. Artık gençlere biraz daha güvenip, çağdaş çizgi romanlar üreterek ülke olarak dünya piyasasında söz sahibi olma vakti değil mi? Çizgi romanımızın kendi yolunu bulması için yapılan girişimlere destek verir misiniz?
F.A: İşte bu çok zor bir soru. Bu güne kadar amatör çizerler dergilerde dolgu malzemesi olarak görüldü ve kullanıldı. Biz risk alırız ama projenin ayakları yere basan ve evrensel olmasını tercih ederiz.

“En önemli amacımız çizgi romanın daha geniş kitlelere yayılmasını sağlayıp fiyatları aşağı çekmek olacaktır.”

Julia
K.G: Kısa süre önce yönetim kurulu ve tüzüğü değişen Çizgi Roman Derneği, bu kökten değişikliği neden yaptı? Amaçlarınız nelerdir?
F.A: Bizden önceki yöneticiler "asli işerinin yoğunluğu yüzünden" konu ile fazla ilgilenemedi. Bizler işin içinde olduğumuzdan daha fazla şeyler yapabiliriz gibi görünüyor. En önemli amacımız çizgi romanın daha geniş kitlelere yayılmasını sağlayıp fiyatları aşağı çekmek olacaktır. Yeri gelmişken, ITUNES'da "çizgi dükkan" adında bir dükkan var. IPAD ve IPHONE kullanıcıları oradan bir çok çizgi romanı ücretsiz indirebilir. Dernek bu tip çabaları tüm gücüyle destekleyecektir.

K.G: Derneğin ilk hedeflerinden birinin gazetelerin çizgi roman ekleri vermesini sağlamak olduğunu biliyorum. Peki neden gazeteler? Ve eğer bu hedef gerçekleşirse gazetelerde çizgi romanlar günlük bantlar şeklinde mi, haftalık mı verilecek?
F.A: Bu konu henüz proje aşamasında o yüzden gazetelerin tercihleri ne olacak bilemiyorum.
Zagor ve Teks
K.G: Telif hakkı farklı yayınevlerinde olan hangi çizgi romanı kendiniz yayınlamak isterdiniz? Neden?
F.A: Bu soruya "belki" bir tek Yürüyen Ölüler diye cevap verebilirim o da sanki yayın periyodunun hızlanması gerekli diye düşündüğüm için.

K.G: Sorularım bu kadar. Yeni yayınlarınıza ya da bu röportaja dair söylemek isteyeceğiniz başka bir şey? 
F.A: Teşekkür ediyor ve sürekli söylediğim bir şeyi tekrarlıyorum "Forumlarda yazan kişiler yazdıkları kitapları satın alsalar tüm problemler ortadan kalkar."

Yorumlar

mit dedi ki…
1001 Roman gerçekten de kaliteli ürünler sürüyor piyasaya. Örnek vermek gerekirse Greystorm oldukça kaliteli bir çizgi-roman. Umarım bu başarı daim olur.
Kültürel Güncel dedi ki…
@mit
1001 Roman çizgi roman piyasamızı çeşitlendirmesiyle, hatta yalnızca Ferri ve İtalyan çizerleri ülkemize getirmesiyle bile, kısa zamanda büyük işler yapmış bir yayınevi. Fuat Aktüre'yi tebrik etmek gerek.
Canan dedi ki…
Merhaba,
Röportaj için teşekkürler. Türkiye'de çizgi roman ile ilgili araştırma yapmak istiyorum, Fuat bey'e nasıl ulaşabilirim? Amsterdam'da yasıyorum, mail aracılığı en uygun olur. Mail'ime web sayfamdan ulasabilirsiniz: http://cananmarasligil.com
Teşekkür ederim,
Canan
Kültürel Güncel dedi ki…
@Canan,
Ben teşekkür ederim. Fuat Bey'in e-posta adresini size gönderdim.
Bilginize.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk çizgi romanı ne durumda?

Ömer Muz Röportajım:

Kaliteli bir yerli polisiye: "Karanlıkta Koşanlar"