Martin Mystere: Nam-ı Diğer Atlantis

    İmkansızlıklar Dedektifi Martin Mystere... Bir çizgi roman kahramanı. Ama benim gözümde diğerlerinin yanında yeri ayrı. O tam bir kült ve eminim ki çizgi roman okumak basit insanların işi(?) olarak görülmeseydi ülkemizde daha fazla kişi her ay bayilerde yeni sayılarını dört gözle beklerdi. Ya da bir dizi-film olsaydı hakettiği ilgiyi daha fazla görürdü. Sevgili Marty Amca'yı tanımayanlar çıkabilir içinizde. Hatta belki de birçoğunuz tanımıyorsunuz. Bu yüzden bu yazımı ona adıyorum.

Türkiye'de İlk Maceralar: 
Martin Mystere, Türkiye'de yabancı isimle çıkarsa tutmaz diye daha bilindik bir isimle çıkarılmıştır; Atlantis. Bu sözcüğü daha önce duymayanınız yoktur. Ben yine de özet geçeyim; Atlantis, bilinen insanlık tarihinden çok önce varolmuş iki kıtadan biridir. İki kıta da son derece gelişmiş teknolojilerle donatılmıştır. Atlantis'in diğer kıtayla, yani Mu'yla rekabeti savaşı; savaş ise iki kıtanın da sonunu getirmiştir. Kimilerine göre önceki dünyanın sonu, nükleer bir savaşın bir neticesidir. Bu iki uygarlık sulara gömüldükten uzun zaman sonra günümüz insanının ilk ataları ortaya çıkmıştır.

Serinin bu isimle yayınlamasının nedeni ilk maceraların Atlantis'le ilgili olmasıydı. Daha sonraki maceralardaysa konular farklılaşarak; mitolojik, tarihsel olaylar etrafında şekillenmeye başladı. Bu çizgi romanı diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise ana kahramanımızın giderek yaşlanması. (Yani Cedric'in kendimizi bildik bileli sekiz yaşında olması gibi bir durum söz konusu değil. ) Bu da -her ne kadar imkansız maceralara dayansa da- gerçekçiliği sağlıyor.



                       
 Martin Mystere kimdir?
Martin Mystere, Washinghton Mews no:4'de ikamet eden 1942 doğumlu bir arkeologtur. Herşeyi bildiğini düşünür, herşeyi olmasa da birçok şeyi bilir. Ağzını bir açtı mı, susturabilene aşkolsun. Tarihsel ve mitolojik konularda karşısındakine çektiği nutuklar bitmek, tükenmek bilmez.

Para delisi değildir. Onun için para demek, kitap demektir. Kazandığı tüm parayı kitaplara yatırır; o kadar ki kitaplığına yeni raf monte etmesi onun için gündelik bir iş haline gelmiştir. Her aldığı kitabı okumadığı gibi, bazılarının kapağını dahi kaldırmamıştır. Nişanlısı Diana Lombard, o kitapları yığıntı olarak nitelendirir ama ortadan kaldırmak için uğraşmaz. Çünkü Martin'e göre bütün kitaplar her an için gerekli olabilir.

Dağınık yaşamasına rağmen çoğu zaman aradığını bulmayı başarır. Dakik değildir, TV programı için yaptığı araştırmaları hep son dakikaya bırakır. Bu yüzden patronunu sürekli deli eder. Ama onun suçu yoktur ki! Ne zaman işinin başına otursa, aksilikler peşini bırakmaz. Mutlaka birisi kapısını çalıp, tam Martin'in 'dişine göre' bir konuda yardım ister, haliyle o da yardım etmek zorunda kalır.

Martin'in orta yaşlarında geçen maceralarında, Java ve Diana onu dinlemekten sıkıldığında hemen duygu sömürüsüne başlar. Bu duygu sömürüsü sırasında kendisinden -sürekli olarak- ''Sevgili Marty Amca'' olarak bahseder.

ABD'li olmasına rağmen, onları birçok konuda eleştirir. Hatta ABD'nin Vietnam'a müdahale etmesinin yanlış olduğunu söylediği için, savaş sürerken bir süre hapis yatmıştır. Ayrıca barış yanlısı birçok derneğin üyesidir.

Başından bir sürü imkansız olarak nitelenecek olay geçmiştir. (Uzaylılar, cinler, iblisler, Atlantis ve Mu'ya ait bulgular vb.) Bu nedenle ona ''İmkansızlıklar Dedektifi'' denmektedir.


Java:
En yakın dostu ve yardımcısı Java bir neanderthal(ilk çağ adamı)dir. Günümüz insanları gibi sözcükler çıkaramasa da (ki; konuşması ''Mghhhrrrr!'', ''Rmmmmhr gibi seslerden ibarettir.) Martin Mystere ile iletişim kurabilirler.

Martin, Java'yla Gobi Çölü'ndeki uygarlıktan uzak, kayıp diye nitelenebilecek bir kentte; Şeffaf Gölgeler Kenti'nde tanışmıştır. İlk çağ adamı, kanının ısındığı Martin'le birlikte daha önce gömediği bir yere; medeni dünyaya gelmek ister. Martin, ilk başta bu isteğe sıcak bakmasa da karşısında dikilmiş, yalvaran bu adamı daha fazla üzmemek için teklifi kabul eder. Tabii, henüz kimliği dahi olmayan birini ABD'ye sokmak o kadar kolay değildir. Uzun uğraşların ardından Moğolistan'da Java'ya sahte bir kimlik çıkartmayı başarır. Birlikte ABD'ye dönerler. Ama Java'nın ABD'de yaşayabilmesi için birisiyle evlenmesi gereklidir. Yoksa kaçak sayılacak ve yakalandığında sınırdışı edilecektir. Martin'in nişanlısı Diana Java'yla formalite evliliği yapmayı kabul eder. Böylece Java ABD vatandaşı olur.

Java, neanderthal sezileri sayesinde iyice konsantre olduğunda bir hayvanın -örneğin bir kartalın- gözlerinden bakabilme özelliğine sahiptir. Martin'e güçlü sezileri ve vahşi kuvvetiyle defalarca yardım eden Java onunla ayrılmaz ikili haline gelmiştir.

Diana Lombard:
Marty Amca'nın 'uzatmalı' nişanlısıdır. Toplumsal sorunlara duyarlı ve kültürlü biri olan Diana, Martin'i diğer kadınlardan -özellikle de Angie'den- çok kıskanıyor. Ama sabırlı ve hoşgörülü olması Martin'i ne kadar sevdiğinin bir kanıtı.
Uzun süre nişanlı kalan çift kısa bir zaman önce evlenmiştir.






Sergej Orloff:
  Eskiden Martin Mystere ile çok iyi arkadaştılar. Ama Kut Humi onlara Murchadna adlı Atlantis'ten kalma birer ışın silahı verdikten sonra zıtlaşmaya başladılar ve dostlukları sona erdi. O bütün bilgilerini ve ışın silahını kötü emelleri için kullanırken, Martin her zaman onun karşı tarafında durmuştur. Sergej Orloff, yüzünün bir kısmı büyük bir yangında yandığından, maske takarak o yanık izini gizlemeye çalışmaktadır.


Angie: Sarışın güzel Angie, "Martin sevgilim" şeklinde hitap ettiği Martin'in başına sürekli bela olur. Ama kötü niyetli değildir, sadece ''biraz'' saftır.

Kara adamlar: Bilinenden farklı olan  düşünce yapısını yerle bir edecek her şeyi yok etmeyi amaçlayan, dünyanın birçok farklı yerinde üyeleri bulunan eski bir oluşumdur. Çok gizli çalışırlar. Kara Adamlar denmesinin nedeni görevleri sırasında siyah takım elbise ve güneş gözlüğü kullanmalarıdır.

Martin'in başından geçen birçok macerasının kanıtları çoğu zaman bu eski örgütün üyeleri tarafından örtbas edilmiştir.


Diğer Kahramanlar:
Polis Şefi Travis Travis (Hayır, yanlış yazmadım. Adı ve soyadı aynı) ve ABD'nin en gizli istihbarat merkezi ''Başka Yer''in başkanı Chris Tower da zaman zaman Martin'e yardım eder.

İngiliz Dee ve Kelley para/vurgun kokusu aldıkları zaman, Martin'i gizlice takip ederler. Ve herşeyin altüst olmasında büyük rol oynarlar.

* * *


  İtalyan basını sık sık Martin Mystere ile ilgili makaleler kaleme alıyor. Tutkunları onun gerçekten varolduğuna ve -kahramanın yaratıcısı- Alfredo Castelli'nin onun biyografi yazarı olduğuna inanıyor. Bu durum tıpkı Sherlock Holmes hayranlarının yaptığına benziyor. Onlar da ünlü dedektifin Baker Street'te bir zamanlar gerçekten yaşadığına ve Sherlock Holmes'un yaratıcısı Conan Doyle'un aslında Dr. Watson olduğuna inanmaktalar. (Ayrıntılı bilgi için; Sherlock Holmes Çılgınlığı Yeniden Başlıyor Gibi)
 



Gerçekçiliği, film tadında olması, her sayfasında bir çok ansiklopedik bilgi barındırması Martin Mystere'yi çizgi roman dünyasında tam bir kült haline getiriyor. Henüz Marty Amca'yla tanışmadıysanız, geç kalmış sayılmazsınız. Şuna eminim ki; bir sayısını bile okursanız -benim yaptığım gibi- eski sayıları toplamak için yakınınızdaki sahaflara koşacaksınız...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk çizgi romanı ne durumda?

Ömer Muz Röportajım:

Kaliteli bir yerli polisiye: "Karanlıkta Koşanlar"